INSTRUCTIUNI GENERALE

INSTRUCTIUNI GENERALE PENTRU STRUCTURILE METALICE USOARE

Instructiuni generale pentru acordare a garantiei

Incarcarea,descarcarea si manipularea produselor

Descărcarea profilelor se face manual sau cu dispozitive mecanice: pod rulant, motostivuitor, macara.
La descarcare mecanizata se vor folosi chingi textile. Este interzisa folosirea de sufe sau lanturi ce ar putea zgaria suprafata de protectie anticoroziva.
Sarcinile lungi se vor ridica doar cu dispozitive ridicatoare care sa permita asezarea chingilor la minim 1,5m una de cealalta.
Este interzisă manipularea defectuoasă a profilelor, descarcărea prin basculare, aruncarea, târârea sau alte manevre care pot produce degradarea profilelor și/sau a stratului de zinc. Coletele trebuiesc ridicate si asezate, tararea lor poate determina ruperea legaturilor.
Descarcati proflele de tabla din camion pe o suprafata plana. Profilele vor fi asezate pe suporti cu inaltimea de cel putin 15 cm avand 1,5 m distanta intre ei.

Depozitarea produselor

Depozitarea de scurta durata se poate face si afara cu conditia sa nu fie pe timp de plaie. In caz contrar profilele se depozitează desfăcute din legătură și cu distanță individuală între ele așezate pe rigle suporți ridicate față de sol, pe o suprafață plană ușor înclinată pentru a permite apei patrunse intre ele sa se scurga sau sa se evapore, pentru preveni apariția ruginii albe sau negre.
Depozitarea pe lungă durată se face în spații acoperite, ferite de umiditate, bine ventilate cu suprafața plană și ușor înclinată pe direcția longitudinală a profilelor pentru a permite scurgerea condensului.
Se interzice depozitarea elementelor în spații cu umiditate ridicată sau medii nocive sau corozive.

Protectia muncii
Folositi intotdeauna manusi si imbracaminte de protectie atunci cand lucrati cu profilele de tabla. Evitati contactul cu marginile si colturile ascutite. Nu treceti pe sub panourile de tabla in timpul operatiunilor de mutare a acestora. Asigurati‐va ca, dispozitivele de ridicare utilizate sunt rezistente si fixate corespunzator. Respectati in permanenta reglementarile de protectia muncii aflate in vigoare, in momentul executarii unei sarcini de lucru.

Receptia produselor
La receptionarea produselor, asigurati‐va ca acestea corespund comenzii si ca livrarea contine toate coletele de pe lista de coletaj. Deficientele, erorile sau daunele constatate se inregistreaza in procesul-verbal de receptie si se raporteaza imediat catre producator sau catre distribuitorul autorizat.
Orice reclamatie legata de produsele neconforme livrate trebuie facuta imediat dupa livrare.
Cererea de reclamatie se trimite intr-un termen de maxim 5 zile lucratoare de la livrare la la adresa de mail din contract. Aceasta trebuie sa fie insotita de copie a facturii, certificatului de garantie, declaratiei de performanta si procesului verbal de lucrari ascunse la terminarea montajului.

RECEPŢIA CANTITATIVĂ: presupune preluarea structurilor prin cântărire, măsurare, numărare. Această etapă presupune:

 • existenta si exactitatea datelor inscrise pe eticheta – se confrunta cu lista de coletaj;
 • verificarea identităţii lotului de marfă – se confrunta cu planul de montaj;
 • verificarea integrităţii coletelor – se verifica existenta legaturilor inscrise pe eticheta si strangerea acestora (vezi sectiunea coletarea);
 • verificarea existentei coletelor – prin bifare pe lista de coletaj;
 • verificarea existentei profilelor – prin confruntare cu planul de montaj;

RECEPŢIA CALITATIVĂ: presupune verificarea proprietăţilor structurilor. Această etapă presupune:

 • analiza vizuala de aspect a coletelor – coletul nu trebuie sa prezinte deformari, loviri, zgarieri accentuate sau pete de rugina;
 • verificarea formei profilului;
 • verificarea grosimii stratului de zinc;
 • verificarea grosimii tablei;
 • verificarea inscriptionarii profilelor – pe o parte este inscriptionat cu numele producatorului ”rotarex.ro” si in continuare numarul lotului de tabla inscris pe certificatul materialului din cartea de uzinare. Pe cealalta parte este inscriptionat codul de montaj care contine elementele si se citeste conform instructiunilor de montaj;
 • verificarea existentei operatiunilor de decupare, ambutisare, gaurire.