Close
Va rugam sa asteptati..
se incarca

Rezistenta la cutremur

Construiti casele cele mai rezistente la cutremur!


Articole populare
Rotarex si tehnologia structurilor metalice usoare revolutioneaza piata imobiliara din RomaniaRotarex si tehnologia structurilor metalice usoare revolutioneaza piata imobiliara din Romania
Intrucat Rotarex este pionier in Romania in domeniul constructiilor pe structuri metalice ...
Viteza de constructie a unei case de caramidaViteza de constructie a unei case de caramida
Una dintre cele mai mari critici la adresa constructiilor din zidarie si caramida este vit...
Cat de ecologice sunt casele de lemnCat de ecologice sunt casele de lemn
Multi dintre cei care promoveaza constructiile din lemn sustin ca acestea sunt ecologice. ...

Cutremur sau seism (conform wikipedia) sunt termenii folosiți pentru mișcările pământului, ce constau în vibrații originate în zonele interne ale Terrei, propagate în formă de unde prin roci. Aceste vibrații rezultă din mișcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanică.

În unele țări, cuvântul cutremur este folosit doar pentru acele mișcări ale plăcilor tectonice care provoacă daune majore și seism sau mișcări seismice pentru cele care trec neobservate.

Scara seismologică a lui Richter este o scală logaritmică, care este folosită pentru a evalua intensitatea cutremurelor.

Harta grafica cu intensitatea seismicaAceasta harta prezinta grafic intensitatea seismica pe zone in functie de care se calculeaza  rezistenta la seism a constructiilor.

Casele pe structura metalica sunt cele mai rezistente constructii datorita faptului ca au un schelet din otel, usor si nu in ultimul rand flexibil.

Pentru ca seismului este miscarea pamantului pe orizontala constructiile din zidarie simpla sunt slabe dpdv. seismic si in ultimii ani se construiesc cu stalpi si centuri de beton armat la care tot otelul rezolva problema intinderilor prin elasticitate.

Marele avantaj al caselor pe structura metalica este faptul ca sunt usoare , dar si felul in care inginerii de rezistenta gandesc elemente structurale menite sa contravantuiasca constructia la miscari si rasuciti , sa o faca suficient de rezistenta pentru a depasii momentul seismic.

Este bine de  inteles ca o constructie care se afla in zona cu acceleratie seismica mai puternica, trebuieste proiectata in asa fel incat sa reziste chiar daca consumurile de materiale alocate pentru structura constructiei scumpesc, va rog sa vedeti ca poate tot in aceeasi  locatie este si incarcarea din vant mai mare si poate si cea din zapada. Toate acestea ne obliga de multe ori sa refuzam anumite idei de arhitectura pe care clientii nostrii le propun. Adaug si hartile cu incarcarile din vant si zapada si cei interesati

Harta cu incarcarile din zapadaHarta cu incarcarile de vantPentru a intelege cat mai bine cat de rezistente sunt casele pe structura metalica, am considerat oportun, sa va impartasim din experienta Australienilor. Australia, care nu este scutita de asemenea evenimente dar care a si dezvoltat sistemele de case pe structura metalica usoara in acest scop, are la aceasta ora cea mai puternica asociatie a dezvoltatorilor de case pe structura metalica(NASH).

NASH cerceteaza in acest domeniu de peste 20 ani si o sa va prezint un test la seism, facut pe o constructie cu structura metalica pe care s-a placat cu caramida (densa) aparenta de placare tocmai pentru a incarca cu greutate si sporii relevanta testului.
Acest test la seism realizat de NASH Australia care arata comportamentul la seism pentru o casa pe structura metalica identica cu cele fabricate de Rotarex.

Va dati seama ca polistirenul de pe fatadele noastre este foarte usor si rezistenta la cutremur in cazul acesta va fi mult sporita, in felul acesta trecandu-se peste 9 grade pe richter adica cele mai mari cutremure cunoscute in istorie.


Email This Page