Fundatii pentru casele pe structura metalica

Fundatia metalicFundația unei construcții reprezintă acea parte de infrastructură care preia încărcările de la nivelul suprastructurii și le transmite mai departe la terenul de fundare.

Din punct de vedere a materialelor utilizate cea mai uzuală este cea din beton armat. Aceasta asigură o bună conlucrare cu terenul dar și o transmitere bună a încărcărilor.

Haideți să trecem în revistă mai jos cele mai uzuale tipuri de fundații:

  • fundație continuă din beton simplu sau armat: aceasta se dispune în mod continu sub pereții și stâlpii de rezistență; ea formează un caroiaj-rețea de grinzi de beton armat la nivelul terenului de fundare;
  • fundația izolată simplă sau legată prin grinzi de fundare – este formată din blocuri de beton simplu sau beton armat dispuse sub stâlpii din beton armat; aceasta se recomandă a fi legată cu grinzi de echilibrare din beton armat;
  • fundația de tip radier general – aceasta se prezintă sub forma unei plăci continui din beton armat dispusă uniform sub toată construcția; aceasta se folosește în general la terenuri slabe de fundare sau la construcțiile înalte.
  • Fundatia pe piloti sau micropiloti – poate avea piloti din beton armat sau metalici.

Motivația alegerii uneia sau alteia este de natură mai intai tehnica si apoi economică.

Este de reținut că indiferent de tipul de fundare ales, aceasta trebuie să îndeplinească condițiile tehnice, de calitate și de rezistență.