INSTRUCTIUNI GENERALE

INSTRUCTIUNI GENERALE PENTRU STRUCTURILE METALICE USOARE

Instructiuni generale pentru acordare a garantiei

Incarcarea,descarcarea si manipularea produselor

Descărcarea profilelor se face manual sau cu dispozitive mecanice: pod rulant, motostivuitor, macara.
La descarcare mecanizata se vor folosi chingi textile. Este interzisa folosirea de sufe sau lanturi ce ar putea zgaria suprafata de protectie anticoroziva.
Sarcinile lungi se vor ridica doar cu dispozitive ridicatoare care sa permita asezarea chingilor la maxim 1,5m una de cealalta.
Este interzisă manipularea defectuoasă a profilelor, descarcărea prin basculare, aruncarea, târârea sau alte manevre care pot produce degradarea profilelor și/sau a stratului de zinc. Coletele trebuiesc ridicate si asezate, tararea lor poate determina ruperea legaturilor.
Descarcati proflele de tabla din camion pe o suprafata plana. Profilele vor fi asezate pe suporti cu inaltimea de cel putin 15 cm avand 1,5 m distanta intre ei.

Depozitarea produselor

Depozitarea de scurta durata se poate face si afara cu conditia sa nu fie pe timp de plaie. In caz contrar profilele se depozitează desfăcute din legătură și cu distanță individuală între ele așezate pe rigle suporți ridicate față de sol, pe o suprafață plană ușor înclinată pentru a permite apei patrunse intre ele sa se scurga sau sa se evapore, pentru preveni apariția ruginii albe sau negre.
Depozitarea pe lungă durată se face în spații acoperite, ferite de umiditate, bine ventilate cu suprafața plană și ușor înclinată pe direcția longitudinală a profilelor pentru a permite scurgerea condensului.
Se interzice depozitarea elementelor în spații cu umiditate ridicată sau medii nocive sau corozive.

Protectia muncii
Folositi intotdeauna manusi si imbracaminte de protectie atunci cand lucrati cu profilele de tabla. Evitati contactul cu marginile si colturile ascutite. Nu treceti pe sub panourile de tabla in timpul operatiunilor de mutare a acestora. Asigurati‐va ca, dispozitivele de ridicare utilizate sunt rezistente si fixate corespunzator. Respectati in permanenta reglementarile de protectia muncii aflate in vigoare, in momentul executarii unei sarcini de lucru.

Receptia produselor
La receptionarea produselor facuta cu transportatorul, asigurati‐va ca acestea corespund contractului si comenzii, ca livrarea contine toate coletele de pe lista de coletaj , ca legaturile coletelor sunt tensionate si ca exista in cantitatea de legaturi inscrisa pe eticheta coletului. Coletele cu materiale de asamblare sunt intacte si sigilate cu benzi adezive sau legate cu benzi pvc in asa fel incat sa nu se fi putut extrage elemente din colet.
In cazul cumpararii de profil la metru, verificarea se face in baza listei de coletaj sau facturii de cumparare.
Receptia elementelor structurale se face pe baza planului de montaj.
In toate cazurile verificati existenta si corectitudinea datelor inscrise in documentele de calitate.
Lipsurile, deficientele, erorile sau daunele constatate se inregistreaza in procesul-verbal de receptie si se raporteaza catre Vanzator. Orice reclamatie legata de lipsuri sau produse neconforme trebuie facuta imediat dupa livrare, intr-un termen de maxim 7 zile lucratoare de la livrare  pe adresa de mail din contract.

Receptia operatiunilor pe profile, a conformitatii formei si marimii elementelor structurale se face obligatoriu in termenul de punere in in opera si se comunica Vanzatorului imediat dupa constatatre. Termenul de punere in oprea este de 60 zile de la livrare. La constatarea de diferente sau lipsa operatiunilor, Cumparatorul trimite Vanzatorului suficiente lamuriri, fotografii sau filmari care sa demonstreze diferentele sau lipsurile reclamate.Orice reclamatie valabila se va transmite in termenele mentionate mai sus, la adresa de mail mentionata in contract, va contine procesul-verbal de receprie, suficiente lamuriri, fotografii sau filmari care sa lamureasca deficientele semnalate o copie a procesului-verbal de constatare a lipsurilor sau deficientelor, o copie a facturii si certificatului de garantie.

RECEPŢIA CANTITATIVĂ: presupune preluarea structurilor prin cântărire, măsurare, numărare. Această etapă presupune:

 • existenta si exactitatea datelor inscrise pe eticheta – se confrunta cu lista de coletaj;
 • verificarea identităţii lotului de marfă – se confrunta cu planul de montaj;
 • verificarea integrităţii coletelor – se verifica existenta legaturilor inscrise pe eticheta si strangerea acestora (vezi sectiunea coletarea);
 • verificarea existentei coletelor – prin bifare pe lista de coletaj;
 • verificarea existentei profilelor  – prin confruntarea cu factura de cumparare sau lista de coletaj.
 • verificarea existentei elementelor structurale – prin confruntare cu planul de montaj;
 • verificarea existentei documentelor de calitate.

RECEPŢIA CALITATIVĂ: presupune verificarea proprietăţilor structurilor. Această etapă presupune:

 • analiza vizuala de aspect a coletelor – coletul nu trebuie sa prezinte deformari, loviri, zgarieri accentuate sau pete de rugina;
 • verificarea formei profilului;
 • verificarea grosimii stratului de zinc;
 • verificarea grosimii tablei;
 • verificarea inscriptionarii profilelor – pe o parte este inscriptionat cu numele producatorului ”rotarex.ro” si in continuare numarul lotului de tabla inscris si pe certificatul materialului din cartea de uzinare. Pe cealalta parte este inscriptionat codul de montaj care contine elementele si se citeste conform instructiunilor de montaj;
 • verificarea existentei operatiunilor de decupare, ambutisare, gaurire.
 • verificarea elementelor structurale urmarind forma si numarul de profile (din planul de montaj) care compun elementul structural, existenta suruburilor si corectitudinea fixarilor.
 • Verificarea exactitatii datelor inscrise in documentele de calitate.

NOTA: Aceste informatii se completeaza cu RECEPTIA STRUCTURILOR METALICE USOARE.